Agroledina: "Eco Green - proizvod koji svojim kompleksnim djelovanjem doista može riješiti sve probleme zdravog života i posebno zdrave biljne proizvodnje".
Eco Green se danas koristi u velikom broju zemalja. Teško je prikupiti sve pojedinosti o dobivenim rezultatima. Pokušat ćemo, dakle, ovdje dati kratki pregled rezultata dobivenih primjenom Eco Greena po kulturama i po zemljama gdje su rezultati ostvareni.
Na desnoj strani slike nalazi se usjev pšenice kraj Bilja u Baranji i dio površine (od 8 ha) na kojoj se već više godina uzgaja paprika uz redovitu primjenu Eco Greena.
Na gornjim slikama vidi se pokus primjene Eco Greena na kulturi stočne repe s različitim intenzitetom tretiranja pojedinih redova (od netretiranih do tretiranih 2 ili 3 puta), tretiranje je obavljeno u razmaku od 20 dana.
Na slici se vide biljke šećerne repe, lijevo je biljka koja nije bila tretirana, a desno biljka koja je tretirana samo jedanput. Slika je snimljena na pokusnoj parceli vlasnika. Guntera Breura u općini Wachtberg, Westphalia. Na slici se mogu vidjeti razlike u izgledu i prirastu korijena repe, ali još više u izgledu i prirastu, zelene lisnate biomase. Taj nadzemni dio biljke izrazito je bujniji kod tretirane biljke, tamno zelene boje i zdrava izgleda.
Na priloženoj slici vide se redovi krumpira na pokusnom polju u Čuvašiji, na imanju obitelji Genani. Lijevo je red koji nije tretiran i koji je uništen krumpirovom zlaticom. Desno je tretirani red na kojem nije pronađena nijedna krumpirova zlatica pa se vidi da je krumpir u cvatnji i punom razvoju.
S lijeve strane slike vide se redovi salate tretirani Eco Greenom samo jedanput, tjedan dana prije negoli je snimljena ova fotografija. Posve je jasno vidljiv učinak prskanja Eco Greena na mlade biljčice salate ako se usporedi porast netretiranih biljčica salate u redovima na desnoj strani slike s tretiranim biljkama. (Slika je snimljena na imanju Diane Pavlinić u Kloštar-Ivaniću, 7. svibnja 2007.)
Prskanje pokusne površine kulture celera na imanju kraj Bitonta (pokrajina Bari) u Italiji. Nakon 2 tretiranja, razlike u razvoju i izgledu celera bile su izrazite, a naročito je uočljiva razlika bila u veličini, izgledu i ujednačenosti korijena celera. (Fotografija je snimljena 29. listopada 2007.)
Na seoskom imanju obitelji Genadi, Čuvašija, izveden je mali poredbeni pokus na različitim vrstama povrća. Na gornjoj slici vidimo kulturu krastavaca i velike razlike u razvoju tretiranih i netretiranih biljaka. Ova slika snimljena je mjesec dana nakon prvog i jedinog prskanja, 16. lipnja. 2007.
Među biljkama koje su tretirane Eco Greenom u lipnju 2007, kod obitelji Genadi na jugu Čuvašije, izrazito brz i bujan rast pokazala je kultura tikve koja je višestruko razvila nadzemnu biomasu, bujno cvala i ranije zametala plodove, u usporedbi s netretiranim biljkama koje vidimo lijevo na slici.
U Francuskoj je također dobiven ohrabrujući rezultat na kulturi tikvice, nakon prskanja Eco Greenom. Na slici se veoma dobro razabire red tikvice koji je bio tretiran Eco Greenom (red s tamno zelenom bojom, u lijevom dijelu slike) Tikvica je bila tretirana dva puta, a razmak izmedu dva tretiranja bio je 15 dana.
U Italiji, u plasteničkoj proizvodnji, u vrlo intenzivnom uzgoju tikvica, nakon prvog tretiranja Eco Greenom, cvatnja tretiranih biljaka počela je ranije i odvijala se intenzivnije, a također su bile velike razlike u zametanju i formiranju mladih plodova.
Na slici vidimo biljku lubenice na otvorenom uzgoju, nakon tuče koja je veoma oštetila biljke. Pokus prskanja Eco Greenom napravljen je odmah neposredno nakon tuče, tako da su oštećene biljke prvi put tretirane Eco Greenom. Tretirane biljke lubenice (donja slika) vrlo brzo su se oporavile i intenzivno počele razvijati, dočim su se netretirane teško oporavljale i sporo razvijale. Jedan dio biljaka oštećenih tučom na netretiranoj površini (gornja slika) nije se nikada uspio oporaviti.
Primjena Eco Greena na plantažnom uzgoju papriku u Bilju u Baranji, na imanju vlasnika Marija Rašića, dala je iznimne rezultate u posljednih nekoliko godina, od kada se Eco Green primjenjuje na toj površini. Rezultat svega bio je višestruko povećanje uroda paprike na toj parceli, u usporedbi s urodom paprike njegovih susjeda, koji su imali istu kulturu, istu tehnologiju, jedino nisu koristili Eco Green.
U Francuskoj je u svibnju 2004. godine napravljen usporedni pokus tretiranja paprike Eco Greenom na površini od 4 ha. Nakon 4 prskanja Eco Greenom razlike u izgledu, rastu, razvitku i proizvodnji paprike bile su vidljive i vrlo velike kod tretiranih i netretiranih biljaka (što se lijepo vidi na slici 45). Na površini na kojoj su biljke tretirane Eco Greenom njihov rast i razvoj bili su ubrzani, a nadzemna biomasa biljaka imala je izrazito tamno zelenu boju, veće i deblje lišće. Stabljike tretiranih biljaka bile su vrlo snažne i dobro razvijene, cvatnja je također bila ranija i intenzivnija, kao i zametanje i razvoj plodova.
Komparativni pokus primjene Eco Greena na kulturi paprike na imanju Ivana Vrbana u Donjem Prnjarovcu pokazao je još jedanput učinke Eco Greena. Na slici se vidi granica između tretiranih i netretiranih biljaka (označena štapom). Tretirana površina prskana je tri puta u razmaku od 15 dana.
Na slici se vidi plantaža uzgoja jabuka na pokusnom imanju Ivana Vrbana u Donjem Prnjarovcu. Na lijevoj strani slike vrlo se lijepo vide razvijene biljke jabuka tretirane Eco Greenom u tri navrata, u razmaku od po 3 tjedna; tretirane su biljke bile izrazito zelene boje, pravilnih i vrlo dobro razvijenih listova, a cvatnja jabuka bila je vrlo intenzivna, kao i zametanje plodova. Urod jabuka bio je povećan za oko 20% u usporedbi s netretiranim jabukama.
Trogodišnje stablo kruške tretirano 3x Eco Greenom
Trogodišnje stablo kruške bez tretiranja Eco Greenom
Na pokusnom imanju Nehaj kraj Petrijevaca, u vlasništvu Željka Topolovca, načinjeni su mnogobrojni pokusi tretiranja raznih voćnih kultura Eco Greenom. Mnogi od tih pokusa dali su iznenađujuće dobre rezultate. Među njima je i rani urod mlade trešnje koju vidimo na gornjoj slici. Iznenađenje je bilo još veće kada su plodovi te trešnje bili kušani.
Kultura kupine (1 ha) na imanju Kristijana Jankovca u Čemernici kraj Ivanić Grada, tretirana je tri puta Eco Greenom, i dala iznimno dobre prinose usprkos velikoj suši koja je dugo trajala 2007. godine. Ta je suša gotovo uništila kupinu kod susjednih proizvođača koji nisu koristili Eco Green.
Sorta škrleta netretirana
Sorta škrleta tret. 1 x
orta škrleta tret. 2 x
Sorta škrleta tret. 3 x
Sorta škrleta tret. 4 x
Sorta škrleta tret. 5 x
Sorta škrlet tretirana 6 x
Usporedni pokus tretiranja lokalne sorte vinove loze škrlet, Eco Greenom, bio je organiziran na imanju već spomenutog Zlatka Klasnića. Pokus je napravljen tako što smo odabrali redove koji su tretirani različito: od 0 do 6 tretiranja. Ovaj pokus nedvojbeno je pokazao da broj prskanja utjeće na razvoj biljke te na kvantitetu i kvalitetu uroda. Biljke vinove loze koje su bile tretirane 6 puta, dale su oko 20% veći urod od netretiranih biljaka. Grozdovi kod tih biljaka bili su zdravi, pravilno formirani, s ujednačenom veličinom, izgledom i bojom zrna u svakom grozdu. Tretirane biljke također su ranije dozrijevale i sadržavale veći postotak sladora. Fotografije koje ovdje donosimo, snimljene su istoga dana, dakle 24. kolovoza 2007. godine, tjedan dana prije berbe grožđa.
Mladi maslinik u Jadriji kraj Šibenika, u vlasništvu Vinka Gulina, redovito se tretira Eco Greenom već nekoliko godina. Zahvaljujući tome, masline se vrlo intenzivno razvijaju i donose svake godine povećan urod.
Na gornjim fotografijama vidimo različite fenofaze razvitka masline na imanju Vinka Gulina. U svim tim fenofazama intenzitet razvoja i rasta je očit, a to sve zahvaljujući redovitoj upotrebi Eco Greena u vegetacijskom razdoblju maslina.
Do sada nije bilo mnogo istraživanja utjecaja Eco Greena na kulturu banana. Jedino je u Kolumbiji, nedavno i na jugu Maroka, Eco Green bio korišten na plantaži jednoga velikog kolumbijskog proizvođača banana. U Kolubiji je zapaženo da se biljka banane tretirana Eco Greenom brže razvija, da je taj razvoj harmoničan, a također da plodovi ujednačenije i ranije sazrijevaju, desetak dana ranije od netretiranih biljaka. Međutim, ono što je najzanimljivije u klumbijskim iskustvima svakako je promjena oblika ploda banane. Tretirane biljke daju izduženije plodove koji su manje svinuti, što je poželjna osobina, jer se ispravljeniji plodovi lakše uskladištuju i transportiraju. Na gornjoj slici vidimo plod kolumbijske banane koja je bila tretirana (savim gore), a na donjoj silici plod netretirane biljke.
Tretirano stablo pistacije snimljeno u travnju 2008. godine u Siriji. Do sada je bilo vrlo malo pokusa primjene Eco Greena u proizvodnji pistacije. Najveći broj pokusa napravljen je u Turskoj i tu su polučeni najzanimljiviji rezultati. Zabilježeno je da tretirane biljke daju veći prinos (oko 10%), da plodovi ranije dozrijevaju (desetak dana). Također je zabilježeno da tretirane biljke, na velikim plantažama pistacije, lakše podnose sušu, i da su učinci suše manje izraženi i imaju manje učinke na prinose i kvalitetu pistacije. Tretirane biljke ostaju dulje u vegetacijskom razvoju, lišće opada kasnije. Nedvojbeno je potvrđeno da su plodovi pistacije veći, jedriji, a okus je izrazito poboljšan.
Eco Green dao je izrazito dobre rezultate u proizvodnji rasadnog materijala u intenzivnoj plasteničkoj proizvodnji. Na gornjoj slici vidimo prve pokušaje tretiranja rasadnog materijala Eco Greenom u rasadniku Dragana Likića u Biograda na Moru. U međuvremenu, dvije godine nakon ovog pokusa, Dragan Lukić polučio je vrlo korisne i isplative rezultate na planu proizvodnje rasadnog materijala i prodaje mladih rasadnica tretiranim Eco Greenom. Tako je njegov rasadnik znatno povećao kapacitet proizvodnje rasadnog materijala, jer je uporabom Eco Greena znatno skraćeno razdoblje proizvodnje rasada.
Ovdje smo ukratko opisali učinke Eco Greena po kulturama i po zemljama u kojima se do sada koristio Eco Green i koje su nam ustupile dobivene rezultate. Broj zemalja koje su počele koristiti Eco Green svakim danom se povećava. Sve veći su zahtjevi za isporuku toga proizvoda i u Europi i u ostalim zemljama svijeta.
Oslabljenu, ili bolje rečeno gotovo izguljenu vitalost današnjeg proizvodnog, kulturnog bilja, nije lako ponovno vratiti i učiniti biljke otpornima na način na koji su to one bile od iskonskih vremena...
VišeKad prvi put vidimo kompleksne i sveobuhvatne promjene na biljci nakon tretiranja Eco Greenom u voćarstvu, povrtlarstvu i drugim kulturama, ostanemo uvijek toliko iznenađeni da gotovo i neupjevamo posve povjerovati da je to moguće
Više