Agroledina: "Eco Green - proizvod koji svojim kompleksnim djelovanjem doista može riješiti sve probleme zdravog života i posebno zdrave biljne proizvodnje".
Krumpir je trajna zeljasta biljka iz porodice Solanaceae. U rodu Solanum nalazimo preko 150 grmolikih vrsta među koje ubrajamo i krumpir. Smatra se da krumpir potječe s područja Anda (Peru i Bolivija). Krumpir spada među najvažnije biljke koje se koriste u ishrani ljudi i stoke, zahvaljujući gomolju (tuber) koji je jestivi, podebljani vršak podzemne stabljike. Iz tog gomolja se svake godine razvijaju nove biljke koje se sade rano u proljeće. Stabljika krumpira naraste 50-100 cm. Podzemna stabljika (stolon) nastavak je nadzemne stabljike. Vršak stolona može zadebljati i oblikovati nekoliko gomolja (do dvadesetak) različite veličine i oblika. U Južnoj Americi krumpir se kultivira već više od 2.000 godina. Iz Južne Amerike Španjolci su biljku prenijeli u Europu u drugoj polovici 16 st. U 17. i 18. stoljeću krumpir se brzo proširio po cijeloj Europi i postao glavna poljoprivredna i prehrambena kultura, posebice u Irskoj, Njemačkoj te u zemljama srednje Europe. Krumpir je jedna od najvažnijih biljaka u ljudskoj prehrani; gomolji krumpira su vrlo hranjivi i lako probavljivi, sadrže velike količine vitamina C, raznih aminokiselina, bjelančevine, zatim tiamin i nikotinsku kiselinu.
Krumpir se uzgaja radi gomolja koji se koristi za ljudsku ishranu, za hranidbu stoke i za industrijsku preradu. Uzgaja se na vrlo velikim područjima svijeta s umjerenom klimom. Međutim, uzgoj krumpira može biti uspješna i u planinskim područjima do nadmorske visine od 1000 metara, a u Andama i iznad toga. U suptropskom području krumpir se uzgaja kao ozima kultura. Krumpir zahtjeva dobru pripremu tla i dobru temeljnu gnojidbu koju valja izvršiti prije sadnje gomolja krumpira. Krumpir najbolje uspijeva na lakšim, pjeskovitim tlima, međutim krumpir je kultura koja dobro uspijeva i na siromašnijim i manje plodnim tlima, ali tada je potrebna izdašnija gnojidba; biljka posebice traži veće količine kalijevih gnojiva (K20). Valja također reći da krumpir spada među kulture koje iscrpljuju tlo jer se jednom tonom krumpirova gomolja iznese iz tla oko 6 kg kalija, 3.2 kg dušika, 1.6 kg fosfora (P2O5), o.4 kg magnezija (MGO) i preko 30kg kalcija (CaO).
Na gornjoj slici se vidi sadnja krumpira u uvjetima seljačke proizvodnje krumpira u Hrvatskom Zagorju. Snimio D. Dumancic
Za uspješan uzgoj krumpira treba dobro pripremiti tlo i dobro ga pognojiti, prvenstveno organskim gnojivima (stajski zreli gnoj, kompost, zelena gnojidba) koja, uz ostalo, značajno popravljaju plodnost, teksturu i strukturu tla. Uz gnojidbu s organskim gnojevima, dodaju se i odredene količine mineralnih gnojiva koja mogu izostati ako se krumpir prska 5-6 puta Eco Greenomom. Dosadašnja iskustva su pokazala da Eco Greenom može u potpunosti nadomjestiti gnojidbu s mineralnim gnojivima, pogotovo tamo gdje je izvršena gnojidba s potrebnim količinama stajskoga gnoja.
Krumpir je jedna od onih kultura koju napadaju mnoge bolesti (uzrokovane bakterijama, gljivama, virusima), a isto tako krumpir mogu uništiti i mnogi štetnici, paraziti i nametnici. Zabilježeno je više od 200 vrsta bolesti i štetnika koji napadaju biljku u razdoblju vegetacije. Spomenut ćemo samo krumpirovu zlaticu (Leptinotarsa decemlineata) čije larve (jednako kao i odrasli kukac) mogu potpuno uništiti list krumpira i stabljiku, a time i urod krumpira.
Krumpir je gospodarski vrlo važna kultura pa se zbog toga uzgaja na vrlo velikim površinama i mnogim zemljama svijeta (preko 150 zemalja). Svjetska proizvodnja krumpira, prema FAO podacima, u 2007. godini iznosila je 333.5 milijuna tona proizvedenih na 18.8 milijuna hektara. Navedene godine, u prosjeku se proizvelo 17.23 tone po hektaru. Krumpir je kultura koja zauzima peto mjesto u svijetu po ukupnoj količini proizvodnje (iza šećerne trske, kukuruza, riže i pšenice). Najveći svjetski proizvođači krumpira su: Kina (64.8 milijuna tona), Rusija (36.8 Mt), Indija (28.6 Mt), Sjedinjene države (20.4 Mt) i Ukrajina (19.0 Mt). Proizvodnja svih ovih navedenih zemalja predstavlja polovicu svjetske proizvodnje krumpira.
Na gornjoj slici vidi se krumpir u punom vegetacijskom razvoju u razdoblju pune cvatnje, nakon 3 tretiranja Eco Greenomom. Na cijeloj toj površini tretirane biljke su tamno zelene boje, vrlo su vitalne i snažne. Nisu primijećene nikakve pojave bolesti niti nametnika iako nisu tretirane zaštitnim sredstvima. To možemo objasniti samo pozitivnim utjecajem Eco Greena koji povećava imunost biljaka na sve vrste bolesti i nametnika. Fotografija je snimljena 13. lipnja 2008. u Petrijevcima, nakon trećeg tretiranja s Eco Greenomom. Snimio D. Dumančić.
Brojni pokusi i praktična primjena Eco Greena u proizvodnji krumpira u različitim zemljama svijeta potvrđuju vrlo učinkovit i pozitivan utjecaj Eco Greena na cjelokupni rast, razvoj i proizvodnju krumpira. Eco Green je do sada korišten u velikom broju zemalja, a ovdje navodimo samo najvažnije: Hrvatska, Francuska, Rusija, Turska, Portugal, Senegal, Libija, Makedonija, Srbija, Njemačka, Austrija, Italija, Belgija, Španjolska i Albanija. Svi rezultati koji su do sada zabilježeni i prikupljeni, mogu se ukratko sumirati na ovaj način:
Na gornjoj slici se vide gomolji (tri puta) tretiranog i gomolji netretiranog krumpira; razlike su velike. Tretirani krumpir dao je gomolje podjednake veličine i slična oblika. Boja pojedinog gomolja je svjetlija i življa. Kod netretiranog krumpira (na slici – desno) vidimo urod jedne biljke: osam gomolja različitih oblika i veličina. Uz posve sitne gomolje vidimo i jedan jako krupan. Kao što se tretirani i netretirani gomolji krumpira razlikuju po veličini, boji i obliku, još se više razlikuju po okusu i hranjivoj vrijednosti. Tretirani gomolji krumpira sadrže 20% suhe tvari više nego netretirani gomolji. (Snimio Ž. Horvat)
Slika 4. - Na gornjoj slici, snimljenoj 2008. u Republici Čuvašiji (Ruska Federacija), možemo vidjeti, jedan pored drugog, dva različita reda krumpira. Desni red je tretiran samo jedanput s Eco Greenomom, dočim desni red nije bio tretiran. Kao što možemo jasno vidjeti, red tretiranog krumpira je u punom razvoju i cvatnji. U tom redu nije pronađena niti jedna krumpirova zlatica tako da na biljkama u tom redu nema nikakvih oštečenja niti treagova neke krumpirove bolesti. Nasuprot tome, netretirani red krumpira potpuno je uništen napadom krumpirove zlatice. (Snimio D. Dumančić)
Krumpir sigurno spada u one biljne kulture koje su izuzetno dobro reagirale na uporabu Eco Greena u vegetacijskom razdoblju biljke i koje su dale doista iznenađujuće dobre rezultate već u prvoj godini primjene Eco Greena. Rezultati su bili naročito dobri tamo gdje se prskanje biljaka obavljalo redovito i češće (jednom tjedno ili jednom svakih deset dana) i u pravilnijim razmacima. U pokusima koji su na taj način vođeni, dobiveni rezultati još su bolji i povoljniji (od onih koje smo gore naveli) i u pogledu povećane proizvodnje i u pogledu kvaliteta krumpira, kao i u pogledu otpornosti krumpira na nepovoljne klimatske i edafske uvjete, na pojavu bolesti i štetnika, te na pojavu nepovoljnih ekoloških prilika i poremećaja (suša, hladnoća, pretjerana žega, velika vlažnost, itd.).
Prskanje krumpira se danas redovito provodi u Hrvatskoj na nekim imanjima u Lici, Gorskom Kotaru i u Slavoniji. Krumpir se tretira i na većim površinama u Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Makedoniji a počela je primjena Eco Greena i u Australiji. Primjena Eco Greena u proizvodnji krumpira brzo se proširuje jer Eco Greenom osim većeg i kvalitetnijeg uroda, u velikoj mjeri smanjuje troškove proizvodnje i svojim kvalitetom osigurava konkurentnost na tržištu, postiže veću cijenu i bržu prodaju.
Oslabljenu, ili bolje rečeno gotovo izguljenu vitalost današnjeg proizvodnog, kulturnog bilja, nije lako ponovno vratiti i učiniti biljke otpornima na način na koji su to one bile od iskonskih vremena...
VišeKad prvi put vidimo kompleksne i sveobuhvatne promjene na biljci nakon tretiranja Eco Greenom u voćarstvu, povrtlarstvu i drugim kulturama, ostanemo uvijek toliko iznenađeni da gotovo i neupjevamo posve povjerovati da je to moguće
Više